Paranormal

PARANORMALUL SI NORMALUL SOCIETATII


Sessam, deschide-te pentru cresterea rating-ului

In Romania, inainte de Revolutia din anul 1989, a discuta deschis despre paranormal era un subiect tabu. Societatea in care traiam la acea vreme era o societate „normala”, lipsita de „depravarile lumii capitaliste”, in care totul era masurat, cantarit, evaluat cu unitatile de masura ale materialismului. Cu toata cenzura informatiilor de acest gen, se intampla sa mai razbata informatii care dadeau peste cap cunoasterea de pana atunci. In emisiuni precum Tele Enciclopedia de sambata seara erau abordate din cand in cand subiecte precum „Misterele din Insula Pastelui” sau „OZN-urile - obiecte zburatoare neidentificate”, subiecte care sugerau subtil, celor interesati, ca dincolo de asa-zisul real, mai exista si altceva. Filmul cunoscut noua sub denumirea „Undeva, candva”, iar in lume sub denumirea „Somewhere in time” avandu-i protagonisti pe Jane Seymour si Christopher Reeve, film care a rulat in cinematografele romanesti in anii 1985-1986, a pregatit cumva audienta romaneasca pentru ce avea sa urmeze. Sub pretextul unei triste povesti de dragoste, filmul ne familiariza cu ideea posibilitatii reintoacerii in timp si a reincarnarii. Desi in cinematografele romanesti filmul a rulat scurtat prin eliminarea ultimelor zece minute de la final, pentru a se evita problematica continuarii vietii intr-o alta dimensiune dupa moartea fizica, mesajul filmului a fost cat se poate de clar : nimic nu este ceea ce pare !
Incepand cu anul 1990 lucrurile au inceput sa se schimbe. Piata a fost invadata de tot felul de informatii care vizau o alta normalitate. Si astfel oamenii obisnuiti au inceput sa se intrebe cat este real si cat e imaginar din toate astea. Multi oameni au citit noutatile si au exclamat „prostii, asa ceva nu exista !”, altii au devenit mai curiosi si au inceput sa se informeze cautand explicatii, pe cand altii au inteles ca pentru ei va incepe un drum foarte anevoios ca invatacei pe drumul acestei cunoasteri.
Din cele mai vechi timpuri oamenilor le-a fost teama de ceea ce nu au putut intelege. Un asemenea exemplu il gasim chiar in Biblie. Cand Iisus a scos o legiune de demoni dintr-un om, martorii acelui eveniment ziceau ca ii scoate prin puterea diavolului. Si atunci Iisus a zis „veti face si voi lucruri ca acestea, chiar si mai mari decat acestea”. Sa fi fost o profetie pentru viitor ?


Despre paranormal se vorbeste tot mai des, dar adevaratul si subtilul inteles al acestui concept, il cunosc doar specialistii acestui domeniu.
Atitudinea bisericii fata de fenomenele paranormale este net dezaprobatoare. Atitudinea stiintei, desi a debutat cu „nu e posibil”, dupa elaborarea teoriilor moderne ale fizicii cuantice bazate pe teoria relativitatii lui Einstein, teorie care a schimbat viziunea asupra Universului si a legilor care-l guverneaza, a devenit ceva de genul „merita sa le studiem, aceste fenomene ar putea fi posibile”.
Exista tendinta de a numi paranormal tot ceea ce iese din tiparul normalului si nu poate fi explicat stiintific. Intr-un limbaj simplist, prin normalitate se intelege a fi in pas cu lumea, a fi ca toti ceilalti si a respecta anumite tipare. Problema este ca stiinta nu accepta decat realitatea fizica, iar fenomenele paranormale nu pot fi incadrate in principiile acestei conceptii.
In ultimii ani societatea romaneasca s-a schimbat foarte mult. Pe langa schimbarile generate de influentele unei democratii prost intelese si-a facut prezenta, din ce in ce mai evident, goana dupa senzational. Oamenii percep senzationalul in mod diferit. Cum ? De exemplu, pentru unii, senzationala ar putea fi o femeie cu forme apetisante pe care le expune privirilor cu generozitate si multa degajare, insa pentru altii acest lucru nu reprezinta decat o vulgaritate de doi bani. Senzationale pot fi stirile despre o posibila crima, un posibil criminal, despre un posibil mort, care de fapt nu este mort in adevaratul sens al cuvantului. Este regretabil ca, in categoria senzationalului a fost inclus si paranormalul, fiind prezentat audientei mai mult ca o magie, devenind cu timpul un fel de „Sessam, deschide-te !” pentru cresterea rating-ului.
Oamenii sunt liberi sa creada si sa aleaga ceea ce isi doresc, dar a alege presupune a analiza, iar a analiza presupune un minim de informatii. Tocmai aceste informatii, corect prezentate si pe intelesul tuturor, ii pot ajuta mult pe oamenii obisnuiti sa faca distinctia intre real si imaginar. In acest sens au existat emisiuni precum
„Vindecari miraculoase” in care au fost prezentate cazuri concrete, relatate de catre persoane care au avut experiente de acest gen si care au acceptat cu mult curaj sa-si decline identitatea. De ce curaj ? Pentru ca majoritatea oamenilor nu sunt pregatiti sa accepte aceasta realitate. Ei prefera realitatea palpabila si se multumesc sa-si traiasca viata avand in vedere doar ceea ce pot face ei cu viata lor si eventual acumularile materiale. Sunt si acestea necesare, deoarece asigura un anumit confort si o anumita siguranta, insa nu este indicat a deveni un scop in sine.
Literatura de acest gen prezinta cu destula generozitate marturii ale unor fosti pacienti ai spitalelor care, dupa epuizarea metodelor clasice de tratament, au fost dispusi sa incerce si altceva. Acest « altceva » a fost considerat de catre cei necunoscatori „paranormal”, iar de catre cei cunoscatori, ceva alternativ sau complementar. A aplica ceva alternativ nu este o joaca si recomandam mare atentie in ceea ce priveste alegerea celor carora li se poate solicita ajutorul. Unele suferinte pot avea si cauze spirituale, existand posibilitatea de a functiona ca redirectionari ale alegerilor facute la un moment dat. Esentiala este increderea in sansa de a se vindeca, increderea pacientului in terapeutul sau, acesta presupunand si o compatibilitate intre cei doi. Aceasta compatibilitate nu este o pura intamplare, cumva este legata de magnetismul personal, ale carui origini sunt dificil de explicat. Primele impresii nu sunt suficiente pentru a da verdicte de genul „e adevarat” sau „e fals”. Efectele se pot vedea imediat sau in timp, iar nevindecarea nu echivaleaza intotdeauna cu o incapacitate a terapeutului de a vindeca.


Faptul ca paranormalul se manifesta, ca exista curiozitatea unora de a patrunde dincolo de realitatea obiectiva, precum si nevoia de a explica de ce se intampla anumite lucruri, sunt motive suficiente pentru a intelege ca paranormalul este permis cunoasterii.
Chinuiti de frica de a nu fi monitorizati, imaginatia unora merge pana acolo incat considera paranormalul apanajul unei conspiratii. La originea acestei ipoteze ar putea fi teama de a nu ramane pe dinafara sau mai grav, teama de a lupta cu un inamic invizibil pe care nu au nici o sansa de a-l invinge.
Nimeni nu va poate impune sa credeti in paranormal. Dar ca sa putem discuta pe aceasta tema, sa explicam mai intai acest termen.
Fenomenul paranormal este un fenomen cu natura deosebita, cu mecanisme de desfasurare normale dar si deosebite, cu precizarea ca distinctia nu e statica, ci se modifica pe masura mijloacelor de investigare stiintifica. Cu timpul, pe masura evolutiei stiintei si tehnicii, unele ajung sa fie considerate normale, apoi se descopera altele necunoscute, care nu mai pot fi explicate cu mijloacele stiintifice ale vremii. Indicat este a nu se confunda paranormalul cu manifestarile anormale, cum ar fi halucinatiile, anomaliile, etc. Sa nu uitam ca Jules Verne isi imagina cu mult inainte zborul catre Luna, care s-a si realizat de altfel !
Parapsihologia este disciplina stiintifica avand ca obiect de studiu fenomenele paranormale in care este implicat direct psihicul uman si/ sau animal. Termenul a fost propus pentru prima oara de catre medicul, psihologul si esteticianul german Max Dessoir in anul 1888. Primii pasi catre statutul de stiinta apartin parapsihologului american Joseph Banks Rhine ( 1895-1980 ). In acceptiunea sa, parapsihologia se defineste ca o ramura a stiintei care detecteaza si analizeaza capacitatile datorita carora o fiinta ( om sau animal ) intra in contact cu mediul, fara ajutorul simturilor sau al muschilor sai.
In ciuda scepticismului cu care este privita de catre anumiti oameni de stiinta, parapsihologia are conturate anumite trasaturi distincte : obiect propriu de studiu, metodologie proprie, legi obiective si un limbaj specific. Metodologia de studiu este identica cu a oricarei alte stiinte conventionale, in sensul ca cercetarea parapsihologica foloseste metode, tehnici, aparatura experimentala, iar evaluarea rezultatelor se face in conformitate cu cele mai exigente criterii stiintifice, unde ideile precocepute nu isi au locul.
In sprijinul parapsihologiei ca stiinta vin cele patru modele explicative ale lui Eisenbud si anume : modelul stiintei traditionale in care echilibrul informational al omului cu mediul inconjurator se face prin simturi si creier ; modelul parapsihologiei clasice care cerceteaza capacitatile nedescoperite ; modelul psihiatric si psihanalist care cerceteaza „EU-ul” uman, spiritual sau interactiunile comportamentale si care dovedesc ca intrepatrunderea fenomenelor paranormale cu cele normale pot face obiect de cercetare.
Parapsihologia este impartita in doua mari ramuri : perceptiile extrasenzoriale PES - Extrasenzorialy perception - ( telepatia, clarviziunea, precognitia, postcognitia, psihometria, clarauditia ) si capacitatile paranormale PF ( psihokinezia sau telekinezia, pirokinezia, experientele extracorporale, experientele in apropierea mortii, reincarnarea si capacitatile mediumice ). Nu trebuie perceputa ca o stiinta izolata, deoarece ea utilizeaza descoperiri din diverse domenii precum : medicina, psihologie, biologie, biochimie, fizica, biofizica, matematica, cibernetica.
Avand in vedere cele afirmate anterior, paranormalul ar mai putea fi definit ca fiind ceea ce afla in afara de ceea ce este considerat normal ( para = dincolo de ). Prin extensie se poate afirma ca parapsihologia este ramura psihologiei care studiaza fenomenele psihice paranormale, ce nu pot fi explicate.


Spre exemplificare va redau doar un singur exemplu. Cu un anumit timp in urma, urmam un tratament cu bioenergie la un terapeut specialist. Cei care nu stiau ce este bioenergia si ce presupune un asemenea tratament, ma considerau cel putin naiva, avand chiar tupeul de a ma intreba cu destula ironie chiar in mijlocul strazii „ati priceput ceva de la tratament ?” ( cu sensul de a simti vreun efect sau nu ). Vis-a-vis de acest gen de terapie, intr-o emisiune televizata un cunoscut terapeut roman, raspundea unei doamne telespectatoare care a solicitat cateva lamuriri suplimentare „cum dvs. credeti, inseamna ca si percepeti”. Intr-adevar, eu fac parte dintre persoanele care percep anumite lucruri, dar cum se pot explica asemenea perceptii unor oameni care refuza cu indarjire informarea ?
In literatura de specialitate parapsihologia este catalogata drept o stiinta tanara. Si ca orice tanar, se pare ca nu este prea luat in serios ! Am constatat personal ca tineretea, dar si aparenta tinerete, dezavantajeaza mult deoarece prejudecatile inca primeaza !
Unde e limita dintre normal si paranormal ? Cine poate vorbi despre o limita ? Se spune ca inteligenta omului modern in secolul XXI se masoara si in unitati de paranormal, dar cine si cum se poate dovedi acest lucru ?
In ultimii ani, romanii sunt din ce in ce mai interesati de paranormal, iar acest lucru se datoreaza in primul rand mass-mediei. Seriale precum „Dosarele X” ( X-Files ), „Millenium”, documentarul SF „PSI - Factor”, urmarite cu interes de telespectatori, au avut o influenta neasteptat de mare. In toate aceste filme cercetarile echipelor de investigatori se bazau pe capacitati extrasenzoriale si apoi pe metodele clasice. Exemplific spunand doar ca Fox Mulder credea in paranormal si spera ca in acest fel isi va gasi sora disparuta in copilarie. Dana Scully, reprezentantul stiintei in aceasta echipa, este tocmai opusul lui, iar prietenia lor ilustreaza perfect cum pot conlucra cele doua feluri de stiinta, completandu-se reciproc. Putini oameni stiu ca personajele acestor filme : Fox Mulder, Dana Scully, Franck Black sunt inspirate din realitate si ca intr-adevar, exista astfel de oameni care au asemenea misiuni.
Exista oameni dotati nativ cu capacitati extrasenzoriale si oameni care le-au dezvoltat pe parcursul vietii lor prin studii indelungate, activandu-si capacitatile latente.
Referitor la aceasta prima categorie, nu pot sa nu o amintesc pe Vanghelia Dimitrovna ( click aici ), mai cunoscuta lumii fiind sub numele de VANGA. Nascuta la data de 31 ianuarie 1911, ca fiica a unor plugari saraci din localitatea Strumita, Jugoslavia. Vanga a fost o femeie simpla care nu si-a descoperit capacitatile prin studiu, capacitatile sale paranormale fiind darul de a „vedea” viata celor care ii solicitau ajutorul, de a vindeca, vindecarile ei fiind considerate de-a dreptul miraculoase intrucat nu avea nici un fel de cunostinte medicale. Lipsita total de vedere, ea „simtea” culorile, croseta si facea curatenie cu o meticulozitate rar intalnita. Capacitatile sale paranormale au transformat-o intr-un fenomen, recunoscut pana si de regimul comunist din Bulgaria. Chiar daca se discuta despre dansa ca fiind „Oracolul Bulgariei”, iar capacitatile erau studiate de catre Gheorghi Lozanov, conducatorul Institutului de Parapsihologie din Sofia, Vanga spunea ca nu face altceva decat sa „trasmita” cele spuse de entitatile cu care comunica. Vanga, cu ochii sai lipsiti de vedere, a vazut ceea ce omul normal nu poate vedea, iar pentru cei care o iubim, fara a fi cunoscut-o vreodata, ramane un minunat exemplu de modestie si credinta.
Un alt exemplu ar fi Evghenia Davitasvili, vestita vindecatoare cunoscuta si sub numele de DJUNA, nascuta la 22 iunie 1949, intr-un sat de la poalele muntilor Caucaz, intr-o familie de georgieni. Oamenii de stiinta au numit-o „fenomenul D”, iar oamenii de rand „ Vrajitoarea din Caucaz”.
Talentul sau de bioenergoterapeut l-a descoperit inca din copilarie. Putea sa vizualizeze aura pacientilor si sa le stabileasca in acest fel diagnosticul. A dat sansa celor care au dorit sa invete metoda sa terapeutica de vindecare cu ajutorul palmelor, iar primii sai ucenici au fost medicii pe care i-a invatat masajul fara contact. I-a tratat chiar pe Leonid Ilici Brejnev si pe Boris Eltin. A luptat mult cu oamenii de stiinta pentru a-si impune metoda de tratament si se spune ca stramosii sai au fost asirieni de la care ar fi mostenit tenacitatea. Pentru meritele sale deosebite in activitatea de bioterapeut, psioholog si parapsiholog, a fost numita General-colonel al Seviciului Medical Militar si a fost Presedintele Academiei Internationale de Stiinte Alternative „DJUNA”.


Un alt exemplu ar mai fi Edgar Cayce ( 1877-1947 ) supranumit „medicul adormit”, fiind considerat cel mai uimitor caz din cate a cunoscut omenirea in privinta diagnosticarii sub hipnoza de catre un nespecialist in medicina.
S-a nascut in SUA, a fost lucrator agricol la ferma unui unchi, apoi comisionar intr-o librarie din Hopkinsville si ceva mai tarziu proprietar al unui atelier fotografic. Nu avea nici un fel de pregatire medicala, dar in stare de autohipnoza a stabilit diagnostice si a prescris tratamente, tratand cu succes peste 15.000 de pacienti. Diagnosticele si retetele sale erau de o exactitate uluitoare. Eforturile sale nu erau remunerate in nici un fel, el castigandu-si existenta de pe urma meseriei de fotograf. Dupa moartea lui, s-a infiintat o fundatie care ii poarta numele si unde lucreaza medici si psihologi renumiti.
In ultima vreme mai toate televiziunile se intrec in a invita o multime de clarvazatori, pentru ca acest gen de emisiuni au un mare succes. Oamenii se confrunta cu dificultati din ce in ce mai mari, la capitolul dragoste mai toata lumea raspunde „dezastru”, bolile sunt din ce in ce mai grave si situatiile din ce in ce mai disperate.
Cand moderatorii manipuleaza cu buna-stiinta, cand nu se cunoaste care este diferenta intre un psiholog ( persoana specializata in studiul psihologiei, dotata cu capacitatea de a sesiza si analiza viata sufleteasca a cuiva ), un psihiatru ( medic specialist in psihiatrie ; psyche = suflet, iatros= medic ) si un parapsiholog ( specialist in parapsihologie, persoana special pregatita pentru a lucra in acest domeniu ), oamenii neiformati pe acest segment sunt intr-un real pericol. Din pacate, mai exista si impostori foarte abili in a profita de naivitatea oamenilor si asta fara nici un fel de scrupul. Acesti falsi clarvazatori pot sa detina anumite puteri, dar se pare ca le folosesc in scop de acaparare - a se intelege si manipulare.
Adevaratii specialisti in domeniul paranormalului duc o viata rationala, sunt modesti, evita popularitatea, nu cauta castiguri necuvenite si isi pun capacitatile in scopul intrajutorarii oamenilor. Sunt cei care au studiat ani de-a randul, acumuland informatii si tehnici speciale de vindecare, au cheltuit sume enorme pe carti ( nu pe bratari, ghiuluri, lanturi ) si solicita nu de putine ori colaborarea medicilor, medicina si parapsihologia mergand in acest fel, mana in mana. Initierea lor nu s-a facut la intamplare, in fundul curtii sau pe marginea unui iaz, ci sub indrumarea unui maestru, initiat in tainele spirituale. Valorile pentru acesti oameni au o cu totul alta semnificatie. Nu conteaza cine esti, cum esti, ce ai, ce nu ai, daca esti sau nu o personalitate, accesul la dansii fiind permis, indeosebi celor care, prin felul in care isi duc existenta, merita acest lucru. Sunt cei care au capacitatea reala de a-i intelege pe semenii lor, disponibilitatea de a ajuta dezinteresat pe cei care au intr-adevar nevoie de ajutor si asta pentru ca nu pot altfel.
Dalai Lama a spus „daruieste din cunoasterea ta. E o cale de a atinge nemurirea”. Totul are un rost pe lumea asta si acest lucru ne intareste convingerea ca paranormalul are si el rostul lui. Este, daca ne acceptati comparatia, o provocare de a cerceta, de a cuteza, de a crede ca adevarul poate fi, si „dincolo de nori”. Nu oricine poate accede atat de sus, dar se pare ca omenirea incepe trecerea spre o alta treapta a evolutiei sale.
Alvin Toffler ne-a avertizat cumva, spunand la un moment dat „analfabetul viitorului nu va mai fi cel care nu stie sa citeasca, ci cel care nu stie sa inteleaga”.
Fara nici o indoiala, oameni cu capacitati paranormale exista, fiind o prima dovada a existentei acestuia. Este posibil ca ei sa aiba rolul de a ne calauzi in noua Era a Varsatorului, care, noi speram, va aduce o noua viziune asupra lumii in care traim.


Radu Botez & Mihaela -Theodora Popescu

*Material oferit de Revista de Parapsihologie si Astrologie ElyStar® OnLine
www.elystar.ro


* Reproducerea neautorizata a textelor sau imaginilor de pe acest site este interzisa. Preluarea textelor publicate se poate face doar cu acordul General Editor A.A.P.E.S.